Honden en katten laten we liefst jaarlijks vaccineren. Tijdens het vaccinatiebezoek wordt er een algemeen klinisch onderzoek uitgevoerd. Dit behelst thoraxauscultatie, onderzoek van de huid en oren, alsook tandcontrole.

Kittens worden gevaccineerd op 9 weken leeftijd tegen niesziekte, kattenziekte en kattenleucose. Na een maand dient een herhalingsvaccin toegediend. Daarna jaarlijks een hervaccinatie.

Puppy’s krijgen het puppyvaccin ter bescherming tegen parvo en hondenziekte op de leeftijd van 6 weken toegediend. Vanaf 9 weken wordt er dan gevaccineerd tegen hondenziekte, parvovirose, besmettelijke leverziekte, kennelhoest en leptospirose.  Een maand later wordt een herhalingsvaccin toegediend.

Konijnen mogen vanaf 5 weken leeftijd gevaccineerd worden tegen Myxomatose en de Viraal hemorragische ziekte. Daarna jaarlijks een hervaccinatie.

Bij vervoer van katten en honden naar het buitenland is het verplicht om te vaccineren tegen rabiës. Dit kan vanaf een leeftijd van 12 weken. Het is belangrijk om te weten dat dit vaccin pas na 21 dagen een goede immuniteitsopbouw geeft. De dieren kunnen dus pas 3 weken na het geven van het rabiësvaccin naar het buitenland gaan of omgekeerd ingevoerd worden in België.

Vaccineerbare ziekten kat

Niesziekte is een respiratoire aandoening waarbij meerdere virussen en bacteriën een rol spelen. De belangrijkste virussen zijn het feliene Herpesvirus en het feliene Calicivirus. Deze worden overgedragen door te likken en te eten of te drinken uit dezelfde bakjes. Als symptomen wordt niezen, tranende ogen en een lopende neus gezien. De virale infectie kan gecompliceerd worden door bacteriële infecties die voor ontstekingen kunnen zorgen ter hoogte van ogen, neus, mond, keel en longen.

Kattenziekte wordt veroorzaakt door een Parvovirus en symptomen komen vooral voor bij katten jonger dan 1 jaar. Na besmetting kunnen de katten koorts krijgen, depressief worden en stoppen met eten. De dieren beginnen te braken en krijgen diarree. Enkele dagen na het starten van de symptomen, kan sterfte optreden.

Kattenleucose wordt veroorzaakt door een Leukemie virus dat zich kan verspreiden via speeksel, urine, uitwerpselen, traanvocht en melk. Door het sociale gedrag van katten wordt het virus onder andere overgedragen door te likken, vechten, wrijven of tijdens de krolsheid. Infectie met het virus kan leiden tot tumorvorming, onderdrukking van het immuunsysteem, onvruchtbaarheid en degeneratie van het rode beenmerg. Deze ziekte heeft een slechte prognose en behandelingen zijn weinig zinvol.

Vaccineerbare ziekten hond

Hondenziekte of Distemper wordt veroorzaakt door het Morbillivirus en besmetting gebeurt vooral door inhalatie van het virus. De ergste ziektetekens zien we bij jonge honden. In een eerste fase krijgt de hond koorts, waarbij ook neus- en oogvloei en sufheid gezien wordt. In een 2e fase zien we koorts en ontstekingen van ogen, neus en keel. Hoesten, diarree en braken komen dan ook voor. Hierna kunnen nerveuze stoornissen optreden en eventueel sterfte. Deze aandoening zien praktisch niet meer.

Parvovirose zal vooral bij puppy’s jonger dan 6 maanden symptomen weergeven. Er is een enteritis vorm en een myocarditis vorm. De enteritis vorm komt voor bij puppy’s vanaf 3 tot 4 weken oud. De symptomen beginnen met koorts, geen eetlust meer en braken. Hierna ontstaat ernstige diarree, vaak met bloed. Sterfte kan al binnen 2 dagen na het ontstaan van de symptomen voorkomen. De myocarditis vorm treedt meestal enkele weken na herstel van de enteritis vorm op en kan als plotse dood optreden. Soms zijn er symptomen van braken, diarree en dyspnee, waarna al snel sterfte optreedt. Deze myocarditis vorm zien we nog zelden.

Besmettelijke leverziekte wordt veroorzaakt door het caniene adenovirus type 1. We onderscheiden 3 verschillende vormen. De peracute vorm komt vooral voor bij zeer jonge honden en is gekenmerkt door een vergrote lever, braken, erge dorst en hoge koorts. Dit leidt meestal tot sterfte na enkele uren. Bij de acute vorm zien we eerst symptomen van keelontsteking en ademhalingsstoornissen. Daarna treden ziektetekenen zoals hoge koorts, stoppen met eten, veel drinken en onrust op. Er is een vergrote lever aanwezig en palpatie van de buik is pijnlijk. Braken en diarree treden eveneens op. Bij de subacute vorm zien we vaak geelzucht. Verder komen dezelfde symptomen als bij de acute vorm voor, maar dan in minder erge graad.

Kennelhoest komt vooral voor op plaatsen waar veel honden bij elkaar zitten. Er zijn verschillende virussen die kunnen betrokken zijn in deze ziekte. Het paraïnfluenza virus, het hondenadenovirus, caniene herpes virus en hondenziektevirus kunnen hiertoe behoren. De symptomen kunnen gaan van een droge hoest met of zonder oog- en neusvloei tot een erge bronchopneumonie.

Ziekte van Weil of Leptospirose, ook rattenziekte genoemd, wordt veroorzaakt door bacteriën die binnentreden via de huid of slijmhuid. Honden besmetten zich door aan urine van besmette ratten te likken. De infectie verloopt het ergst bij jonge dieren. Bij een zeer acuut verloop bij pups wordt koorts, braken, dehydratatie, spierpijn, shock en sterfte binnen enkele dagen gezien. Bij acute en subacute gevallen zien we koorts, stoppen met eten, dehydratatie en meer drinken. Er is een achteruitgang van de nierfunctie, gekenmerkt door veel drinken en veel urineren met daarna weinig tot niet urineren. De lever kan ook aangetast worden en kan leiden tot geelzucht. Soms worden er ook ademhalingsproblemen, oogproblemen, centrale zenuwstoornissen en voortplantingsstoornissen gezien. Zeer belangrijk om te weten is dat leptospirose ernstige infectie bij de mens kan teweeg brengen!

Rabiës of hondsdolheid: In Europa komt hondsdolheid vooral bij wilde dieren (vos, wasbeerhond, vleermuis) voor. Besmetting van hond, kat, mens, … gebeurt meestal door de beet van een geïnfecteerd dier. Bij de hond kunnen 2 vormen gezien worden, nl. de stille dolheid en de razende dolheid. Bij razende dolheid zien we een fase van veranderd gedrag, daarna een fase van excitatie en in de laatste fase zijn er verlammingsverschijnselen aanwezig. Sterfte gebeurt meestal door verlamming van de ademhalingsspieren. Bij de stille dolheid is vooral de fase met verlammingsverschijnselen zichtbaar. Er is geen behandeling mogelijk. België en de ons omringende landen zijn vrij van rabiës.

Vaccineerbare ziekten konijn

Myxomatose tast zowel wilde konijnen als gezelschapskonijnen aan. De ziekte wordt veroorzaakt door een virus en geeft zwellingen van lippen, oogleden en genitalia. Soms kunnen konijnen dit overleven met een zeer intensieve verzorging, maar de meeste dieren worden geëuthanaseerd. Het virus wordt overgedragen door insecten, vooral door vlooien, maar ook door vliegen.

Viraal hemorragische syndroom is een aandoening die enkel bij konijnen voorkomt. Konijnen worden besmet door geïnfecteerde konijnen of via gecontamineerd materiaal, voedsel, kleren,… Ook insecten, knaagdieren en vogels kunnen de ziekte overdragen. Dit virus geeft bloedingen in de organen waardoor de dieren zeer snel sterven.
Er zijn 2 types, RHD-1 en RHD-2. Momenteel zorgt het RHD-2 voor massale sterfte in België. Er is geen behandeling mogelijk waardoor het zeer belangrijk is om de ziekte te voorkomen door vaccinatie!

Honden moeten verplicht geïdentificeerd en geregistreerd worden. Hierbij wordt een elektronische microchip in de nek geïmplanteerd en krijgt u een Europees paspoort. Dit heeft u nodig om naar het buitenland te reizen.

Komt uw hond uit het buitenland, dan moet hij hier in België nog geregistreerd worden door de dierenarts.

Katten en fretten die naar het buitenland reizen moeten gechipt en tegen rabiës gevaccineerd worden. Ook een Europees paspoort is verplicht.

Door middel van de elektronische microchip kunnen dieren snel terug aan hun eigenaars bezorgd worden.
Een ander voordeel is dat er katten- en hondenluikjes alsook voederbakjes bestaan die geprogrammeerd kunnen worden op basis van de microchip van uw dier.

NIEUW: Registratie katten

Alle katten moeten verplicht geregistreerd worden bij CatID  vanaf 1 november 2017. Dit moet voor de leeftijd van 12 weken gebeuren en voordat ze verhandeld worden (ook als ze gratis worden weggegeven).  Indien u een nestje kittens wil verhandelen of weggeven, moet u ze voor de overdracht laten chippen en registreren.

Uitzondering: katten die minder dan 6 maand in België verblijven en katten die gebruikt worden voor dierproeven.

Het verwerven van een niet geïdentificeerd dier is onwettig vanaf 1 november 2017. Indien u een kat koopt of krijgt dient ze dus reeds een chip te hebben en geregistreerd te zijn.

Voor katten die al geregistreerd werden bij ID-chips  (de database waar ze voor 1 november 2017 werden geregistreerd) dient er niets te gebeuren, tenzij er aanpassingen (vb. adreswijziging) dienen doorgevoerd te worden. Dan moeten deze katten geregistreerd worden in de database van  CatID . Ook indien u dit wenst kunnen ze geregistreerd worden bij CatID

Wijziging van verantwoordelijke kan enkel via een erkende dierenarts.

De verantwoordelijke van de kat kan op elk moment de gegevens van het dier of zijn persoonlijke gegevens wijzigen. De verantwoordelijke moet zich hiervoor aanmelden met zijn elektronische ID-kaart. Voorlopig kan dit enkel via de dierenarts. Bij verhuis moeten aldus de gegevens binnen de 8 dagen aangepast worden.  Voorlopig dus  via de dierenarts te gebeuren.

We hebben steeds een Identiteitskaart nodig van de verantwoordelijke om de kat te registreren of gegevens te veranderen.

Meer info op https://www.catid.be/nl.

Regelmatig ontwormen kan veel problemen voorkomen. Meestal veroorzaken ze niet veel schade bij uw huisdier, maar men moet in het achterhoofd houden dat bepaalde wormen op de mens kunnen overgedragen worden. Wormen kunnen de darmwand beschadigen, wat kan leiden tot bloedverlies, diarree en dehydratatie. Bij pups en kittens kunnen wormen leiden tot slechte groei en zelfs sterfte. Bij een groot aantal wormen in de darm kan dit leiden tot een blokkade wat eveneens fataal kan zijn.

Ontwormen is relatief simpel en goedkoop. Wij raden aan om uw hond minsten 2 maal per jaar te ontwormen en uw kat om de 3 maanden. Pups en kittens kan men best om de maand ontwormen tot ze 6 maanden oud zijn. Niet alle ontwormingsmiddelen zijn effectief tegen alle wormen. Dus kom zeker langs om de juiste ontworming voor uw dier te verkrijgen.
Bestellen kan via ons contactformulier of via telefoon. Ontwormingsmiddelen kunnen tijdens de openingsuren afgehaald worden.

Last van vlooien of teken bij uw huisdier? Of u wilt preventief behandelen?
Vraag ons welk middel het meest geschikt is voor uw huisdier.
Bestellen kan via telefoon of ons contactformulier.

Heeft uw huisdier last van overgewicht of wilt u voorkomen dat uw dier bijkomt na sterilisatie of castratie? Wilt u tandsteen vermijden bij uw hond?

Er bestaan verschillende soorten voedingen voor de verschillende aandoeningen van uw dier.

Vraag om raad bij uw dierenarts en bestel via ons contactformulier of telefonisch.

Teven waarmee men niet wenst te fokken, worden best gesteriliseerd. Als de sterilisatie voor de eerste loopsheid gebeurt, heeft men 0.05% kans op ontwikkeling van melkkliertumoren. Bij sterilisatie voor de 2e loopsheid, stijgt het risico tot 8% en na de 2e loopsheid zelfs tot 26%. De helft van deze melkkliertumoren zijn kwaadaardig.
Andere voordelen zijn dat de teven geen baarmoederontsteking (pyometra) of schijndracht kunnen oplopen.
Men moet er wel rekening mee houden dat gesteriliseerde teven soms de neiging hebben om te verdikken. Minder eten of een speciale voeding is aangewezen.

Bij reutjes wordt castratie aangeraden wanneer er dominantieproblemen optreden op reeds jonge leeftijd. Dit kan zich uiten door agressie of door seksueel gedrag (zoals het berijden van andere honden of mensen). Ze zullen ook minder uitbreken bij het rieken van een loops teefje. De castratie wordt aangeraden op een leeftijd van 6 maanden.

Kattinnen worden best op 6 maanden gesteriliseerd om te voorkomen dat ze een nestje krijgen. Krolsheid, melkkliergezwellen alsook soms urine sproeien, worden aldus vermeden.

Katers gaan in de omgeving patrouilleren op zoek naar kattinnen. Hierdoor hebben ze meer kans om onder een auto terecht te komen. Anderzijds gaan ze meer in conflict met andere katers, met beetwondes en abcessen tot gevolg. Hierbij is ook overdracht van het FELV virus mogelijk. Ze markeren hun territorium met urine wat een zeer doordringende geur geeft. Katers worden ook rond de 6 maanden leeftijd gecastreerd.

Een mannelijk konijn wordt rond de 4-5 maanden gecastreerd. De voornaamste reden is dat ze zich niet meer voortplanten. Rammelaars kunnen erg agressief zijn met andere konijnen of met personen. Ze sproeien ook urine zoals de kater. Bij het castreren van rammelaars, worden deze meestal rustiger.

Wenst u een verzekering voor uw hond of kat, neem dan zeker een kijkje op 1 van de volgende websites.

Wilt u uw huisdier mee op vakantie nemen naar het buitenland?

Zorg dan zeker dat uw dier in orde is!

Honden en katten moeten gevaccineerd zijn tegen rabiës als men naar het buitenland gaat. Ze moeten gechipt zijn en een Europees paspoort hebben.

In sommige landen komen ziekten voor waarbij preventieve behandeling aangewezen is. Raadpleeg daarom altijd uw dierenarts vooraleer u naar het buitenland vertrekt..

Checklist:

  • Europees Paspoort
  • Gechipt
  • Rabiësvaccinatie, 3 weken voor vertrek
  • Ontwormen
  • Preventie tegen zandvliegjes, teken, muggen
  • Eventueel medicatie voor wagenziekte
  • Tekentang
  • Begraven in de tuin.

Het politiereglement van verschillende gemeenten verbiedt het begraven van dode dieren in eigen tuin. Mag het niet, dan staat dit in het reglement.
Als uw gezelschapsdier gestorven is aan een overdraagbare ziekte op mens of dier, dan mag het niet begraven worden.
Weegt uw overleden gezelschapsdier meer dan 10 kilogram, dan is het begraven in de tuin niet toegelaten.
Begraven mag alleen in zanderige grond. In een klei- of leemachtige grond vindt onvoldoende ontbinding plaats.
Het dier moet in een put begraven worden van minstens een halve meter diep. Dit voorkomt dat andere dieren het opgraven. Het dier moet wel boven het grondwaterniveau liggen.
Er mogen geen plastic zakken of andere slecht afbreekbare verpakkingen mee de grond in.

  • Bij de dierenarts achterlaten

Is uw gezelschapsdier bij de dierenarts gestorven of diende die het dier een laatste spuitje toe, dan kan de dierenarts het met een erkend ophaler meegeven. Op eigen initiatief dode gezelschapsdieren naar een dierenarts brengen kan enkel als deze een milieuvergunning heeft voor het opslaan van dode dieren.

  • Dierencrematorium

In Vlaanderen is een beperkt aantal dierencrematoria erkend voor het opslaan en verbranden van dode gezelschapsdieren. Het transport naar een dierencrematorium mag door de eigenaar van het dier gebeuren. Meestal biedt het crematorium eveneens deze dienst aan.